Nostalgi

 

Vad är nostalgi för mig ?

Sådant jag kommit i kontakt med under mitt liv och som påminner mig om intressanta ting och händelser.

Vinylskivan singlar och EP skivor 45 varv/minut. Minns särskilt Mack the Knife med Louis Amstrong som var den första skivan vi köpte i vår jazzklubb.

Nu har jag ca 600 singlar/Ep skivor av blandade artister.

louis-amstrong.jpg

Söndagsmatiné på bigraferna med Tarzan långa köer innan insläpp.

tarzan.jpg

Grand i Västerås där var man flest gånger.

grand-.jpg

En kristallmottagare som såg ut som en raket (av plast) där man kunde dra ut antennen i toppen för att justera in våglängden, sedan fäste man en krokodilklämma på metallföremål och hörde radio utan batteri.

En Wiew-master har jag kvar än med lite skivor.

kristallmottagare.jpg

Här är en samling med viewmaster skivor vilda djur i hela världen.

view-master-bild.jpg

Personvågen med viktbiljetter på järnvägsstationen. Här om dagen satt jag på järnvägsstationen i Enköping och då kom jag att tänka på den spännande personvåg som fanns på stationerna förr. Man lade i en 25 öring när man stod på vågen och då kom en biljett ut med ens vikt påskrivet. Hittade en bild på en autionssajt i Solna där den varit utbjuden. Utgångspriset var 1500 kr och den sådes för hela 19 000 kr! helt otroligt.

 

/personvag-med-viktbiljett-3.jpg

/personvag-med-viktbiljett6.jpg

Fortunaspel enkelt och underhållande spel för hela familjen.

/fortunaspel-1950-tal.jpg

Kvartersfotboll i Västerås där vi unga grabbar själva bildade SK Hammaren och ordnade eget seriespel. Vi sålde lotter köpte Gula tröjor och vita byxor till laget. Vi hade ett "B-lag" också där var Kjell Alinge med och spelade några matcher, men det minns han nog inte, tror han bara hade dystra minnen från Västerås. Han hade andra talanger som är allmänt känt.

sk-hammaren.jpg

Rullbandspelare där man spelade in alla populära låtar direkt från radion. Man kunde även köpa färdiginspelade rullband jag köpte bl. a. Guns from Bofors med Sten & Stenley. Har även Carl Jularbo! 

sten-o-stenley-rullband-korr-1.jpg

Min duxbandspelare har jag kvar med instruktonsbok. Men innan denna hade jag en Philips Bandspelare vilken kom 1958. Jag tror vi fick den julen 1958. Jag spelade in radioreferaten från andra mötet mellen Ingemar Johansson och Foyd Patersson vilket var 20 juni 1960.

dux-bandspelare.jpg

Slutet 1950 - talet, ungdomsgården i Gideonsberg där vi hade kurser på måndagar. Det var danskurs, bakning, boxning bl. a. Dansläraren ( Se nedan) hade en Tandberg rullbandspelare vilket var bland de tidigare modellerna. Jag har en något senare modell. Men jag har en originalmikrofon till denna Tandberg vilket är lite ovanligt. Tandbergs alla modeller på en hemsida där man kan se ålder på olika modeller. http://www.nrhf.no/Tandberg/TR%20Tape/nrhf-TB.html

/tandberg-bandspelare.jpg

 

Bottiner och slamkrypare.

herrbottin.jpgslamkrypare.jpg

Scoutverksamheten i Metodistkyrkan i Västerås. Patrullen hette Illern. Minns storlägret Amundö Jamborett på Västkusten med Robinson hajk.

scout.jpg

amundo-jamborett-1959-korr.jpg

Min första småbildskamera. En Ilford sportsman.

ilford-sportsman.jpg

Min första moped en Fram med kilrem som jag plockade isär hundratals gånger. Tankning i en mopedpump med oljeblandat bensin, stoppa in 1 krona och få en dryg liter som man handpumpade i. Nu har jag kvar en Puch Maxi  som varit på utställning i Pylonen i Borlänge.

hakan-och-bengt-pa-moped.jpgmin-push-maxi.jpg

puch-maxi-broschyr.jpg

Kolla på idrott i Västerås VIK hockey på ståplatsläktaren under reklamskylten cirkelkaffe, Garvis Öhrlund var kul att se på.

/uno-ohrlund-korr.jpg

VSK fotboll, minns särskilt när jag var bollpojke på allsvenska matchen VSK mot IFK Göterborg regn, förlust 1-5 men vi fick dela på läsk i halvtid.

 

vsk-lagbild-komp.jpg

Jan Åhlin var en snabb ytter som påstods ha sprungit 100 m på 10,9 sek. Här kommer en samlarbild på honom.

/jan-ahlin-baksida-korr.jpg

Mitt första sparkonto en Postsparbanksbok kallades motbok som jag med pappas hjälp tog ut 1957 13 år gammal. Här finns också bild på de första insättningarna med särskilda märken i olika valörer

 

postsparbanksbok-framsida-korr.jpgpostsparbanksbok-forsta-insattningar-1957korr.jpg

Namnet ändrades till Postbanken 1960 Nedan kan man se "logan från mina gamla dokument"

 /postbanken-loga-2.jpg

Genom en sammanslagning med Sveriges Kreditbank blev man en del av den nya affärsbanken Post- och kreditbanken 1974.

 /post-o-kreditbanken-loga-korr.jpg

År 1984 firade detta postsparande 100 år! Nu är detta sparande ett minne blott.

 

/postsparbnken-100-ar-korr.jpg

År 1973 när jag blev statsanställd i Vägverket fick vi som var  L-tjänstemän lön insatt i Sveriges Kreditbank, vilket var en statligt ägd svensk affärsbank grundad 1923 under namnet Jordbrukarbanken. Checkhäfte fick man efter 6 månader. Så då skrev man ut en check om man inte betalade kontant.

 

Cobra en numera attraktiv telefon.

 /cobra-telefon-anvisning-1.jpg

 

anvisning-for-telefonering-med-cobra-telefon.pdf

På semesterresa till Dalarna och Mora med mina föräldrar då köpte jag en vimpel i Mora-Nisses sportaffär av legenden själv som skrev sin autograf på denna.

/vimpel-mora-med-mora-nisses-autograf.jpg

 

Ett vykort köpte vi också och han skrev välvilligt sin autograf på kortet.

/vykort-mora-nisse-korr.jpg

Mexicola en dryck som tillverkades av Wårby bryggerier, fanns i ljus och mörk. Den fick man köpa i Konsums mjölkaffär ovanför Bennströms på Knutsgatan åt äldre montörer. Den gick under smeknamnet "Maljappa" vilket under en tid var mitt eget smeknamn. En kapsylöppnare med Wårby har jag kvar.

mexicola.jpg

En speciell bil var Citroèn "padddan" som jag mekade med när jag utbildade mig till bilmekaniker i Västerås.

ds-19-kopiera.jpg

Volkswagen "bubblan" hade anvisningar hur man skulle köra in den lite kul att läsa.

/volksvagen-inkorning.jpg

hur-du-ska-kora-in-din-volkswagen_0001.pdf

Här är en sprängskiss på en Wolksvagenbuss som min svärmor sparat. Dessa bussar är värda stora pengar idag.

/volksvwagenbuss-sprangskiss-1.jpg

 

Min bror hade en kamrat som hette Lennart Vittinger. Han hade en fin Chevrolet Impala som jag fick åka med i , det var ganska häftigt att glida fram i denna läckra jänkare. Hans far som avlidit några år tidigare hette Anton Karlsson men tog namnet Vittinger. Han var en mycket duktig diskuskastare som det finns samlarbilder på.

Nu i juli 2015 på Falu Crusing tog jag en bild på en likadan Impala fast röd, Lennarts var blå om jag minns rätt. en härlig bil.

/chevrolet-impala.jpg

 

 /anton-karlsson-fram-korr.jpg/anton-karlsson-baksida-korr.jpg

 

Parkrotundan i Västerås där man dansade till storband. Thore Hallingström orkesterledare för storband bodde dörren bredvid på Gidoeonsbergsgatan 33 han var jag lite imponerad av som grabb.

parkrotundan.jpg

Storband med rätt sound. Senaste skivan med  Thore Erlings bästa. Teckningen till konvelutet är gjord av Leif Wärme en person som jag anlitat när jag jobbade på Vägverket.

thore-ehrling-omsalg-cd.jpg

Västerås Folkets Park var spännande. Förutom parkrotundan fanns en stor dansbana med tak. Där provade man att dansa ute de första åren, man var dock rätt blyg på den tiden. Vi hade gått danskurs på Gideonsbergsgården för danspedagogen Folke Lexelius som varit SM mästare i dans. Nedan syns en bild på den stora dansbanan. Bakom denna fanns radiobilarna. Till vänster div tombolor mm. Jag minns särskilt krafttestaren. Man lade i ett mynt sedan skulle man tryck ihop två handtag som var fjäderbelastade. Där fanns en skala som stannade och visade vad man var för typ. Lägst var frimärkssamlare sedan kom schackspelare på slutet var det boxare, och tyngdlyftare. Den tyckte man var kul att titta på när folk provade. Skulle vara kul att ha en bild på en sådan.

 /vas-folkets-park-2.jpg

Mitt Körkort. Körde upp i röd Volvo Amazon sport med överväxel. Tog några lektioner på Stig Rollnes bilskola sen uppkörning. En dröm att ha eget körkort.

Bultar och Skruvar i tumdimension. Whitford, UNC, SAE , UNF, och BSF (British Standard Fine). Bahco skiftnycklar tillverkade i Enköping.

skiftnyckel-jpg.jpg

Gängtappar från CE Johansson. Här kan man se för-, mellan- och eftertapp i olika tumdimensioner.

gangtappar-withford.jpg

Alla liftarresor från Boden med kompisarna till samhällena runt ikring på helgerna, Piteå, Haparande, Älvsbyn, Kalix osv. Vi var på många ställen bland annat i Piteå, minns Perudden där vi var och dansade till Arne Bills orkester med Rune Öfverman, vi låg över på hotell Ankaret och dom hade valt samma hotell så vi hade lite eftersnack sen på söndagförmiddagen och tog några bilder. Kompisarna på bilden är från vänster William Claeson Stockholmare, Conny Larsson från Årjäng och Björn Barrefors från Västerås den senare blev kvar i Boden.

lumpen-kompisar-pitea.jpg

Hundkojan en fantastisk rolig bil att köra. Alla biltävlingar vi såg på Skarpnäck, Karlskoga och Falkenberg. Alla trimmarminnen hos Ahléns på Knutsgatan med storstjärnor som Björn Waldegård, Sputnik  m fl.

Bra koll hade man på alla bilmärken från BMC som Austin, Morris, MG, Riley och Wolsley.

/wolsley-knapp.jpg

Från boken "De trevliga gamla bilarna" från 1960 utgivare Motorförlaget kan man läsa följande om detta märke.

 /om-wolsley_0001.jpg

Här fick jag ett Julkort från BMC motor 1965 med Picko Troberg och Harry "sputnik" Källström som båda blev mästare på bana det året.

picko-och-sputnik-banmastare-1965-.jpg

Här är en bild på en hunkoja på Gälleråsen 1966.

hundkoja-kanonloppet.jpg

Dubbla SU förgasare fanns på många BMC bilar samt även på Volvo Sport modeller.Detta är ett verktyg som där man kan justera så att suget är lika mellan förgasarna. Kolla mina instruktioner under fliken statistik o div.

synkrotest-su-foragasare.jpg

En särskild nyckel för att justera SU förgasare har jag i min ägo, en raritet numera!

/su-nyckel-korr.jpg

Jag och min BMC Cooper som jag köpte ny, den roligaste bil jag haft.

 

 

nya-hundkojan-34.jpg

Enköping "pepparotsstaden" nästa plats i mitt liv.

/enkoping-pepparotsstaden-korr.jpg

Kolla på fotboll på Enavallen och ESK minns när Hallstahammar gästade och Thore Skogman spelade på topp i Hallsta, Conny Granqvists framspelningar till Hasse Värme som var fri 10 gånger per match med motståndarnas målvakt. Conny blev sedan svensk mästare med Djurgården i fotboll.

c-granqvist-korr-1966.jpg

EIS festen där jag bokade artisterna Family Four, Tore Skogman och Thomas Funck med figurerna Grodan Boll och Kalle Stropp. Danserna på lördagarna i Sala Folkets Park med bl a Telstars och Kjell Öhman.

31 juli 1965 (50 års sedan) var Spotnicks där och hade en konsert i Folkparken som jag upplevde. Jag gillade verkligen deras gitarrsound. Jag kom över en bok om Spotnicks för en tid sedan "på Enköpings bibliotek"  för 5 kronor ett verkligt fynd. Med följde en unik CD skiva.  Så nu lirar jag Last date och minns.

Min Opel Rekord årsmodell 1961

/opel-rekord-1961.jpg

Tore Skogman engagerade jag på EIS festen.

thore-skogman.jpg

Jokkmokks Jocke en fantastisk person, lyssna på hans engelska version av Gulli Gullan, prova länken you tube.

På den här tiden gick det tåg(rälsbuss) mellan Enköping och uppsala. Här är tågbiljetter från 1970 och 1971.

9 kr för enkel resa och 18 kr för ToR.

 /tagbiljetter-enkoping-uppsala.jpg

Medborgarhuset Joar blå invigdes i september 1969. Där fanns det Resturang med Nattklubb under många år, men denna är numera nedlagd. Dock hade min svärmor ett tändsticksask från denna populära dansresturang. I juni 2011 brandhärjades resturangen.

Joar är ett fint namn som ett av mina barnbarn bär.

/joar-bla-resturang.jpg

Städning var man inte intresserad av men denna broschyr på dammsugaren Volta 125 "storsäljare är lite kul" som min svärmor sparat. Hon använder för övrigt dammsugaren ännu 50 År senare"

 /volta-dammsugare-mod-125-1.jpg

Damsugarpåse original.

 /dammsugarpase-volta-korr.jpg

Inköpt hos Enköpings Järnhandel AB i brunt omslagspapper

/omslag-enkopings-jarnhandel-korr.jpg

bruksanvisning-volta-dammsugare-mod-125.pdf

Min räknesticka som jag köpte när jag läste på teknisk aftonskola till ingenjör. En Faber Castell som var en avancerad modell då.

raknestickan.jpg

 

Telefonkort som man kunde ringa med ifrån en telefonkiosk.

 

telefonkort.jpg

1972 avslutade jag min karriär i bilbranschen som bilförsäljare. Jag var ganska nöjd när jag sålde en ny Ford Granada Cupé med svart vinyltak och V6 motor min första månad som jag jobbade som säljare.

/ford-nal-korr.jpg 

Min första tågbiljett som jag köpte när jag började på Vägverket som låg vid Västerbroplan i Stockholm. Åkte tåg mellan Enköping och Stockholm dagligen då blev det en månadsbiljett som kostade 220 kr. Sen fick man köpa ett 50 kort på SL i Stockholm.

 /forsta-manadsbiljetten-korr.jpg

Då fick man sin lön utbetald via Sveriges Kreditbank som var den bank statliga arbetsgivare använde. Man fick då ett checkhäfte för att sköta de betalningar som ej gjordes kontant. 1 april 1974 slogs denna bank ihop med statliga Postbanken och fick namnet Post och Kreditbanken eller PK banken som den kallades.

Min första riktiga stereoförstärkare köpte jag i mitten på 1970 talet en Tandberg TR 200.

tr200.jpg

Och ett par Larsson högtalare till.

larsson-sexkanten.jpg

Till anläggningen ingick en skivspelare Gerrard i ett chassi från Rank Arena.

 /rank-arena-skivspelare.jpg

Tror året var 1972 då jag och min svåger åktetill Stockholm och köpte varsitt kasettdeck. Jag kopplade in den i min Tandberg reciver och spelade in musik från olika radioprogram, melodifestivalen m.m. Samma år vann jag första pris på en frågesporttävling för bilförsäljare som sålde Fordbilar. Då vnn jag denna bärbara kasettbandspelare där jag har kartongen kvar.

/kasetttbandspelare.jpg

Rökning är inget för mig men denna nödskylt kunde man köpa på -70 talet med en Prince, tändsticka och ett plån.

/nodskylt-rokbegar-korr.jpg

Jag har även två askkoppar som jag sparat som är lite nostalgi för mig.

Den ena är från Enköpings Motorverkstad där jag arbetade och som finns beskrivet under mina boplatser.

/askfat-enkopings-motorv-.jpg

Det andra är reklam med Watzins Kreatin , hårvattnet som togs fram  av frisörmästaren Watz från Odensala född i Litslena och som tillverkades av Gahns i Uppsala. När jag arbetade i Västerås på Ahléns hade jag en arbetskamrat Leif W som hade flickvän som var barnbarn till honom. Jag följde med honom till en gård i Uppsalatrakten där hon bodde vid ett tillfälle.  Därför har jag en liten koppling till detta varumärke.

/watsins-askfat.jpg

Jubileumsorientering i EAI i mitten på -70 talet. Vi fick åka rälsbuss till Härkeberga station där starten gick. Målgång i Enköping Skolparken, tidsenliga kläder skulle det helst vara. Jag kom i mål som tvåa.

jub-orientering.jpg

eai-jubileumsorientering-korr.jpg

Munkeramik fanns i Enköping under många år. Trevliga presenter med särprägel från Enköping. Jag gillar deras alster.

 /munkkeramik-sid-1.jpg

En dag i mitten på -70 talet när jag börjat arbeta på Vägverket i Stockholm, gick jag förbi en bokhandel som reade böcker och fick se boken nedan. Den var kraftigt nedsatt och kostade 9 kr på rean och var skriven av en amerikan på slutet av 50 talet. Den verkade intressant tyckte jag. Jag kan utifrån ett långt arbetsliv konstatera att det är den bästa investering jag gjort i mitt liv rent ekonomiskt. Den håller än idag med lite justeringar i texten. Den skulle våra ungdomar läsa!!

baksida-insp-bok.jpg

Mina maskinminnen när jag började på Vägverket 1973.

/70-talets-vaghyvel-omslag.jpg

Jag och familjen gjorde en besöksresa till Borlänge och Dalarna i maj 1977 för att se om det var tänkbart att flytta dit. Då köpte vi detta vykort på Sveatorget med "paprikan och Tempo" och skickade till mina föräldrar. Ett torg som har byggts om ett otal gånger senast i år 2014.

/vy-kort-borlange-besok-1977-korr.jpg

År 1979 hade jag kontakt med Jörgen Hallberg i Norrtälje som hade utvecklat ett buskrörjare, men hade även tagit fram en bra kamin "Roslagsspisen" som jag köpte av honom till mitt hus som jag byggde. En mycket bra kamin som fungerar utmärkt fortfarande som extra värmekälla. Tyvärr fick han ekonomiska problem, så den togs över av andra aktörer. Idag verkar tillverkning ha upphört men viss information finns kvar på på internet.

/roslagsspisen.jpg

Men detta är ursprungskonstruktionen 1979. Broschyr och anvisningen kan ladds ner som PDF fil.

roslagsspisen.pdf

År 1979  kom de första "rabattfrimärkena" nedan visa en bild på märken utgivna 1982. Vill du se hur man kan använda dessa idag finns en bra länk till en sida där du kan ladda ner bilder på alla märken och se vad som gäller för dessa. http://häftessamlarna.se/?page_id=4472

/rabattfriarken.jpg

Om det populara "Allemanssparandet" som infördes år 1984

/allemanssparande-komp.jpg

Allemansfonder gjorde man extra reklam för något år senare.

 

/om-allemansfonder-2.jpg

Datorutvecklingen har gått snabbt. Häromdagen hittade jag detta reklamblad för Commodor 64 från september 1986. Läs och kolla prestandan. Intressant!

 /commandor-64-1986.jpg

 /commandor-64-1986-sid2.jpg

Min pappa hade en filmkamera en s.k. Super 8 som han filmade med när vi flyttade till Borlänge.

Den hittade jag på vinden nu år 2017. Det verkar finnas film till dessa fortfarande.

 /super-8-filmkamera.jpg/super-8-filmkamera-manual-sid-1-korr.jpg

Sambafotboll på Domnarvsvallen 1988. Det är 27 år sedan. Man hoppades då att det inte skulle ta 27 år till innan ett Brasilianskt landslag skulle komma till vallen nästa gång. Tyvärr är prognosen dyster. Ett fint och innehållsrikt program har jag kvar från denna trevliga tillställning.

/sambafotboll-pa-vallen.jpg

Telefonkort utland.

 /telekort-utland-korr.jpg

Min första mobiltelefon en GSM telefon Phiips Fizz med utdragbar antenn. Finns kvar än i nyskick.

mobil-phiips.jpg

Smarta trycksaker där man genom att flytta en del kan få svaret på mycket direkt. Numera kollar man på internet.

Här en smart avståndstabell i form av karta där man ställer in den ort man vill veta avståndet ifrån genom att sätta den svarta punkten i hålet för den staden. Så får man avståndet till de flesta städer i Sverige.

Togs fram av Vägverket "Vägsektorns Utbildningscentrum VUC"

i exemplet på bilden nedan sitter den på Borlänge och du kan se avståndet därifrån till de flesta städer.

Den finns även som PDF fil på fliken statistik och div filer. Om du vill kolla avståndet till Borlänge.

 

/avstandstabell-komp.jpg

Fler maskinminnen från Vägverket.

/driftens-maskiner-1995.jpg

År 1987 landade en Concorde på Hässlö flygplats i Västerås vilket lockade till sig många nyfikna bland annat jag som lyckades få en bild av detta överljudsplan för passagerartrafik. Den sista flygningen med Concorde skedde i oktober år 2003. Tyvärr var det inte så lätt att få någon bra skärpa på bilden. Kolla killen på biltaket.

concorde-i-vasteras-2.jpg

1989 köpte jag min första CD spelare den fick man på köpet när jag köpte en Dual skivspelare på HiFi klubben som hade affär på Tjärna ängar i Borlänge, det var en liten Citizen CBM 777. Då köpte jag också mina första CD skivor bl a November med Benny Andersson. Där fanns låten "Tröstevisa" med.

/citizen-cbm-777.jpg

/november-1989.jpg

Min CD samling uppgår idag till över 1000 olika CD skivor.

I mitten på 1990-talet kom det kortläsare som man kunde legtimera sig med när man skulle betala räkningar. 1990 köpte PK banken Nordbanken och antog då namnet Nordbanken.

 /nordbanken-loga-korr.jpg

Detta varade fram till år 2000 då namnet NORDEA antogs efter fusioner med ytterligare nordiska banker. I början hade Nordbaken engångskoder som skulle skrapas vid elektronisk betalning. Fortfarande fanns Postgirot som egen betalningsförmedlare. År 2002 fusionerade Postgirot med Nordea och 2005 antogs namnet Plusgirot. Redan 1996 fick jag denna kortläsardosa från Postgirot för att kunna göra betalningar via Postgirot. Då fanns ett speciellt kort för denna dosa.

 /kortlasareplusgirot-korr.jpg

Min första stationära CD spelare var en Pioneer PD-T505. Det är en dubbeldisc spelare där man kan växla mellan två skivor. Fungerar fortfarande. Inköptes på ON-Off i Borlänge som då låg på Hugo Hedströms väg i källarplanet.

/cd-spelare-dubbel-pioneer-pdt505.jpg

Hade då ett stationärt kasettdäck av fabrikat TEAC som jag köpte på Långbergs i Torsång vilka sålde HIFI prylar i början av 1990 i Haglöfs tidigare lokaler. Decket fungerade inte så därför är det inte kvar. Som förstärkare hade jag dels olika Pioneer förstärkare som var kraftfulla samt även en Philips Reciver. 

Denna t-shirt köpte jag i USA 1994 åt min pappa som haft en Indian motorcykel vilken kan ses om du klickar här.  /hakan-som-ung 

 /indian-t-shirt.jpg

Här är bilden när jag som liten sitter i sidovagnen på Indian 750 Chief 1947 års modell.

/indian-750-chief.jpg

År 1995 skaffade jag min första portabla MD spelare (Minidisc) vilket jag använde för olika inspelningar i Torsång. Skivan "Annat väder" som blev en CD med Torsångs Trallare och Tylla Spelmän spelade jag in 1999 på denna MD spelare. Denna MD walkman köpte jag även en original stereomikrofon till.

/minidisc-sony-arbar.jpg

Den här fina modellen av Volvo PV 544 fick jag av mina arbetskamrater på Vägverket Konsult Trafik när jag fyllde 60 år.

pv-544-60-ar.jpg

Min pappa Gustav Gelin skaffade denna träskulptur av en "målare" som jag fått. Jag minns när jag var i sexårsåldern och var med han till Björskogs kyrka, där han förgyllde kyrkkorset med bladguld utan ställningar.

 /malaren-traskulptur.jpg

Apropå figurer, denna poslinsfigur fick jag av min svärmor, Motivet är "Snoddas" som slog igenom med Flottarkärlek i Karusellen 1952. Jonas Sima skrev boken Sagan om Snoddas 1996.  Flottarkärlek skrevs av Hugo Lindh som var bosatt i Borlänge och som avled 13 december 1979 och som finns med i filen över bemärkta personer från Borlänge. Berg som nämns i texten åker jag nästan daligen förbi det ligger 4 km från mig. På you tube finns ett antal inspelningar med Gösta Nordgren https://www.youtube.com/watch?v=AXFzrMXKGkk

/snoddas.jpg 

Min första portabla cd spelare en Sony walkman köpte jag 1995 för ett presenkort som jag fickk på min 50-års dag av mina arbetskamrater på Vägverket i Västerås 1994. Den köpte jag på Expert i Hallstahammar. Den funger klanderfritt fortfarande.

/cd-sony-barbar-discman-1994.jpg

Den här löpsedeln fotade jag i Tingseryd på det privata museet som har mängder med gamla löpsedlar. Sveriges första kvinnliga MC polis.

kvinnlig-mc-polis.jpg

 Att titta på motorcyklar som åker gamla TT Banan i Hedemora. Mina egna bilder från 2008.

hedemora-soloi-rad.jpg

hedemora-solo-kurva-3b.jpg

hedemora-sidovagn-2.jpg

Här är min Honda Transalp som jag hade några år.

transalp.jpg

På ålderns höst får man nöja sig med att åka Honda Lead. Går förträffligt bra på korta turer.

mlead20113ba.jpg

Honda Lead live in Dalarna

/honda-lead-en-parla.jpg

 

Man kan ju även ta en tur på Skeppshults Z-cykel.

skeppshults-z-cykel.jpg

 Häromdagen (juli 2015) hittade jag en rolig slangklämma i mitt garage.

/slangklamma-med-sanbbspanne.jpg

Den har en justerbar snabbåsning och ska vara patenterad. Låsning har en spärr som man skjuter unden för att knäppa upp klamman. Med de små pinnanrna kan man välja hur hårt klamman ska greppa. Tillverkningskostnaden idag skulle vara alldeles för hög för att detta skulle kunna vara en gångbar produkt.

Även detta minne är snart nostalgi för mig.

För några år sedan blev jag bjuden på Hard Rock café i Bangkok. Minnet därifrån är en tandpetare, som en påminnelse om att jag varit där.

/hard-rock-cafe-bangkok-korr.jpg

Äldre spännande nyttosaker

 Små skruvstycken för mindre arbeten som jag tycker är trevliga.

En liten modell av skruvstycke med fjäder och tvingfäste.

 /skruvstycke-1-korr.jpg

En mindre modell som skruvas fast i bänk med  3 skruvar där ett urtag skall göras för att den ska sitta bra.

Urtag för smörjnippel av någon typ.

/skruvstycke-2-korr.jpg

Redskap för skogshantering är intressant.

Ett barkjärn från Urafors smeden Olof Åberg, Edsbyn.

/barkjarn-olof-aberg.jpg

En timmersax ett myckt användbart redskap i skogshantering. Fungerar utmärkt fortfarande.

Vilken som tillverkat denna vet jag ej, men ska försöka ta reda på detta.

/timmersax.jpg

Vågar av olika slag.

Ett Besman som man kan väga upp till 5 kilogram på. När jag var liten minns jag att fiskhandlarna hade sådana.

/bessmer-1.jpg

En gammal personvåg  från Jönköpings Vågfabrik AB. Fungerar alldelse utmärkt fortfarande.

Information om äldre Aktiebolag 1900 - 1935 kan man efter i Digitala Forskarsalen om man har abonemang där.

Där finns följande information år 1920

Jönköpings Vågfabriks Aktiebolag
Aktiebolag 1901-1935
Bolagets ändamål: Tillverkning och försäljning af olika slags vågar jämte annan därmed förenlig rörelse.
Även styrelse medlemmar finns upptagna.

 /personvag-jonkoping-korr.jpg

En äldre husållsvåg från Lindells vågfabrik i Jönköping som 1966 fusionerades med Stathmos AB och Coronaverken och fick namnet Stathmos-Lindell AB.

Detta företag finns även beskrivet i Databasen åren 1906, 1912, 1920 och 1935.

1906 står bl a följande: att i Jönköping tillverka och drifva handel med vågar och andra till järn- och metallvaruindustrien hörande föremål.

/hushallsvag-lindell-korr.jpg

9 maj 2020 började jag rensa lite i garaget och då hittade jag denna, en transistorradio Centrum 512 med tillverkningsnummer 5915. Min far köpte den i början på 1960 talet istället för att åka på semester. Jag fick överta den och hade den som bilradio i slutet på 1960 talet min gamla Opel Rekord där jag hade en särskild hållare som den spändes fast i. Sedan kopplade jag en extra högtalare till den och en bilradioantenn. Funkad helt OK på den tiden.

/centrum-radio-1.jpg

 

Jag tänkte, jag måste prova om den fungerar fortfarande efter 60 år! Kopplade in en 9 volts eliminator och provade och den fungerade med perfekt ljud (Som när den var ny). Vilken kvalité han stod för Bertil Gylling med sitt företag Centrum som utvecklade denna skapelse. Kopplade in en gammal extra högtalare och den funkade också. Nu ska jag ha den i pergolan som nostalgipryl i sommar. Snacka om hållbarhet.

 

 /centrum-radio-2.jpg

 

Schaub Lorenz en värsting bland Transistorradioapparater på 1960 talet med många finesser som olika in-  och utgångar m.m.

/schaub-lorenz-1.jpg

/schaub-lorenz-3.jpg

/schaub-lorenz-2.jpg